Zorgaanbod

Voor wie?

Samen met kinderen en (jong)volwassenen die op zoek zijn naar een zinvolle dagbesteding gaan wij aan de slag op onze boerderij. In een beschermde omgeving zorgen wij samen voor de dieren op de boerderij, zoals het voeren van de kalfjes. 

Er zijn altijd voldoende werkjes om mee aan de slag te gaan, maar er staat geen werkdruk achter. Samen met jou kijken wij naar welke werkzaamheden bij jou passen en wat jij kunt. Wij vinden belangrijk jij het naar je zin hebt.

Als deelnemer vindt jij het fijn om in de buitenlucht te zijn en met de dieren te werken. Ook vinden wij het belangrijk dat jij het gezellig vindt in onze groep en dat jij met jouw talenten nieuwe vaardigheden kan leren. Door het werken in de buitenlucht heb je structuur in je dag.

Wanneer?

Op maandag, woensdag, donderdag en vrijdag bieden wij dagbesteding aan voor volwassenen (18+).

Op woensdag(middag), zaterdag (om de week) en in de schoolvakanties bieden wij dagbesteding aan voor kinderen (18-). 

Werkzaamheden

De werkzaamheden zijn afhankelijk van de seizoenen. De dagelijkse zorg voor de dieren vergt de meeste tijd van de dag. Zo voeren wij samen de koeien, kalfjes en schapen. Ook is er plek om te tuinieren in onze kas. Daarnaast doen wij samen onderhoudswerkzaamheden zoals verven en repareren. 

 

Kinderen

Spelenderwijs begeleiden wij de kinderen door samen de dieren te verzorgen en buiten te spelen. Hierbij zijn het vergroten van de zelfredzaamheid, zelfvertrouwen, communicatieve- en sociale vaardigheden belangrijke ontwikkelgebieden.

Wij bieden ondersteuning in het aangaan en onderhouden van vriendschappen waarbij aandacht wordt besteed aan de sociale omgang met elkaar en probleemoplossende vaardigheden. In overleg met de ouders worden er persoonlijke leerdoelen gesteld waaraan wij samen met het kind werken op de zorgboerderij. 

Op de boerderij zijn veel spel- en speel activiteiten die de kinderen kunnen doen. Binnen in de hooiberg en kantine is er een speelzolder, speelhoek en zijn er gezelschapsspelletjes. Buiten is er een trampoline, zandbak, voetbalveld, schommels en zijn er skelters. Op zaterdag is er altijd een dagindeling met vaste werkjes en activiteiten, maar  er zijn ook vrije speelmomenten waar kinderen zelf mogen kiezen wat zij willen doen. 

Activiteiten op de boerderij

De activiteiten vinden voornamelijk buiten plaats, maar door weersomstandigheden kan het ook zijn dat er activiteiten in de kantine of hooiberg plaatsvinden. Er is een ruime kantine en hooiberg beschikbaar. Dit zijn twee ruimtes die gezamenlijk gebruikt kunnen worden of apart van elkaar.

Maandelijks geven wij educatie over onderwerpen zoals de dieren op de boerderij, de veiligheid op de boerderij, een beroep of hobby, of een actueel onderwerp. Sinds september wordt er door vrijwilligers van de bibliotheek met deelnemers gelezen op vrijdag. 

Activiteiten buiten de boerderij

Regelmatig doen wij uitstapjes in de buurt. Zo gaan een aantal deelnemers met de begeleiding in de zomer zwemmen bij een recreatiegebied in de buurt. Ook gaan wij met de kinderen naar een natuurspeeltuin en neemt onze zorgboerderij jaarlijks deel aan de G-Olympics, waar wij in teams diverse spelletjes doen. Daarnaast wordt er onder begeleiding een paar keer per week buiten gewandeld, gefietst of geskelterd.